Pozdrav patriarchy Církve československé husitské při zahajovacích bohoslužbách

31. května 2013

Text pozdravu bratra Tomáše Butty, patriarchy Církve československé husitské, při zahajovacích bohoslužbách synodu.

Pozdrav patriarchy Církve československé husitské při zahajovacích bohoslužbách
31. května 2013 - Pozdrav patriarchy Církve československé husitské při zahajovacích bohoslužbách

Vážený bratře předsedo, vážený bratře synodní seniore, vážené sestry a bratři,

          dovolte, abych pozdravil váš synod jménem Církve československé husitské a také Ekumenické rady církví v České republice.

         Synod znamená doslova „společnou cestu“. V bratrském rozhovoru, v odborné práci a modlitbě hledáte společnou cestu své církve v situaci, která se před námi otevírá jako nová a neznámá. Zabýváte se podobně jako my tématem hospodářského zajištění a služby církve v nových podmínkách. Hledání společné cesty v názorové různosti není vždy snadné ve své vlastní církvi. O to více je to obtížné v rovině ekumeny. Ale i v tomto případě máme hledat společnou cestu. To je možné v rozhovoru s naším Pánem Ježíšem Kristem, „když s námi na cestě mluví a otvírá nám Písma“ (L 24,32).

         Vaši evangelickou církev navazující na domácí i světovou reformaci charakterizoval vždy úzký a vřelý vztah k Písmu. Význam Písma svatého nám připomíná letošní cyrilometodějské jubileum a 400. výročí Bible kralické, které připravuje vaše církev v Kralicích nad Oslavou.

         Chtěl bych vyslovit přání, abychom hledali a nacházeli nové společné cesty ke spolupráci při přípravě Husova jubilea v roce 2015 a při dalších příležitostech. Přeji vám Boží požehnání, vedení a posilu pro vaše synodní jednání i pro zvěstování, svědectví a službu vaší Českobratrské církve evangelické.

Tomáš Butta, patriarcha Církve československé husitské

V Praze dne  30. 5. 2013