TÉMA: Financování církve - rozprava

1. června 2013

Po zprávách z komisí je otevřena rozprava.

TÉMA: Financování církve - rozprava
1. června 2013 - TÉMA: Financování církve - rozprava

Finanční vyrovnání od státu se skládá ze dvou částí: dotace od státu, která se bude snižovat po dobu 17 let a restitučních náhrad. Do modelu financování je zahrnut nejen základ, ale i výnosy z restitučních náhrad.

Je třeba zvyknout si na pravidelné příspěvky, např. trvalým příkazem.

kvapilDůležitá je informovanost. Věc by se měla lépe vysvětlovat. Ve sborech je nedostatek informací. V seniorátech by bylo přínosné mít důvěrníky, kteří by byli v kontaktu s komisemi, jež tvoří finanční strategii církve, a informovali o jejich práci dále ve sborech.

Základním problémem církve nejsou peníze, ale identita. Ukazuje se, že nejsme zvyklí myslet dopředu. Tam, kde nám "teče do bot" jsme schopni se vybičovat. Záleží, jak dokážeme napřít svou osobní zbožnost.

Nejde jen o peníze. Materiál strategické komise se zabývá nejen výhledem ve finanční oblasti, ale pojímá problém komplexně jako výhled života církve ve sborech, v práci kazatelů a dalších pracovníků, členů sborů,  v práci Diakonie a nesení evangelia do celé společnosti.

kittaK restituční náhradě: Někteří vidí rozpaky nad finanční náhradou a její výší, vždyť ČCE nijak velký majetek zcizen nebyl. Suma, která vyšla z dohody s ostatními církvemi by tedy měla být přijata jako dar a využita jak na financování klesajících platů kazatelů (při jejich uvážlivé redukci), tak na humanitární a vzdělávací projekty, např. financování Diakonie.

K obavám o senioráty, kde převažují malé sbory: Strategická komise se věnovala přemýšlení o církvi jako celku. Jak bude situace vypadat v seniorátech, kde jsou vedle sebe slabé a silné sbory, je předčasné nyní řešit. Jakmile synod vytyčí směr dalšího uvažování, dojde k postupnému rozpracování. Na to budeme mít tři roky čas.

TomášekK obavám o zanikání/slučování sborů: dobrou zkušenost mají ze sloučení maličkého sboru ve Svratouchu s větším sborem v Krouně. Nenásilně se podařilo včlenit jeden sbor do druhého, včetně financí, majetku, členů sboru a rozdělení práce. Z tohoto trendu není třeba mít obavy.

K solidaritě: důležitá je solidarita mezi sbory, ale neměla by být na prvním místě. Důležité je povzbuzovat sbory k tomu, aby nepropadaly malomyslnosti, ale snažily se zachovat práci v celé šíři a plný úvazek kazatele.

Následovalo hlasování o šesti usneseních k hospodářské soběstačnosti sborů a samofinancování církve. Všechna usnesení byla přijata.

Synod usnesl:

Synodní rada poskytne předložené modely cesty ČCE k samofinancování sborům k rozhovoru. Modely budou doplněny výpočetními tabulkami, které umožní zhodnocení dopadu různých modelů cesty k samofinancování na finance konkrétního sboru. K rozhovoru bude vypracován materiál, který poslouží jako manuál k vedení rozhovoru ve sborech a seniorátech. Sbory by se měly seznámit s možnými cestami ČCE k samofinancování, které jsou vyjádřeny jednotlivými modely a vypracovat na základě předložených podkladů a modelů strategii sboru pro jednotlivé možné cesty k samofinancování.

Synod ukládá také seniorátním výborům posoudit možnosti jednotlivých cest ČCE k samofinancování a předložit seniorátní strategii. Vyjádření seniorátních výborů budou předložena 4. zasedání 33. synodu k rozhovoru. Součástí předloženého materiálu budou i návrhy dalšího postupu. V případě, že ze sumarizace vyjádření nebude patrný zřetelný většinový názor ČCE, předloží synodní rada materiál variantně nebo předloží návrh dalšího rozhodovacího postupu.

TN/DaZ