Zasedání synodu Českobratrské církve evangelické

27. května 2013

Ve dnech 30. května až 2. června 2013 bude v Praze probíhat zasedání synodu, nejvyššího orgánu Českobratrské církve evangelické. Jednání synodu budou probíhat v prostorách Emauzského kláštera (Vyšehradská 49, Praha 2 – Nové Město).

Zasedání synodu Českobratrské církve evangelické
27. května 2013 - Zasedání synodu Českobratrské církve evangelické

3. zasedání 33. synodu bude zahájeno ve čtvrtek 30. května od 18:30 hodin bohoslužbami v kostele vinohradského sboru ČCE v Praze 2 (Korunní ul. č. 60), při nichž bude kázat člen předsednictva synodu Michal Kitta. Společné bohoslužby synod rovněž ukončí v neděli 2. června ve sboru ČCE v Praze 8 Kobylisích (U Jákobova žebříku, U Školské zahrady 1264/1) od 9:30 hodin. Kázat bude generální sekretář Korejeské Presbyterní Církve Hong Jung Lee.

„Synod bude jednat o základním směřování rozhovoru o přechodu církve k samofinancování.  V současné době proběhla analýza stavu a možností ČCE. Synod rozhodne o dalším rozhovoru v církvi, jakým způsobem finanční prostředky užívat.  Nelze očekávat, že to bude rozhodnutí, do čeho konkrétně investovat. Je nutné stanovit přibližně proporce použití.  S ohledem na skutečnost, že stát začne postupně snižovat dosavadní platby na platy kazatelů, ke kterým se zavázal v roce 1949 při zabavení církevního majetku, bude se pravděpodobně jednat o vyváženou kombinaci financování platů kazatelů, provozu církve, vybraných služeb  společnosti (sociální služby a školství) ale nepochybně také investic, které by zajistily svým výnosem alespoň z malé části financování některých činností ČCE,“ přibližuje hlavní téma synodu člen synodní rady Českobratrské církve evangelické Pavel Stolař.

Jednání synodu

Na programu pátečního jednání synodu jsou organizační, právní a správní témata, týkající se života církve: rozprava ke zprávám předloženým synodu a rozhodnutí o předložených zprávách, volba faráře mládeže, obligatorní úkoly, podporovaná a misijní místa, změny Církevního zřízení a řádů a plnění dalších usnesení synodu. V pátek odpoledne pozdraví synod arcibiskup pražský, metropolita a primas český a předseda České biskupské konference kardinál Dominik Duka OP.

Hlavním tématem sobotního jednání bude rozhovor církve o hospodářské soběstačnosti sborů a samofinancování církve. V rámci tématu zazní slovo členů synodní rady a strategické komise, vyjádření komisí a rozprava. Na programu je také téma kompenzace sborům ČCE a Diakonii ČCE za nevydaný majetek. Na odpoledne jsou zařazeny body týkající se budoucnosti budovy Evangelické teologické fakulty v Černé ulici v Praze a projekt v Malešicích.

Pokud synod neurčí jinak, jsou jednání synodu, kromě jednání v komisích, přístupná veřejnosti. Kompletní program synodu je k dispozici ZDE.

Mediální centrum

Při zasedání synodu bude fungovat mediální centrum, které bude zpracovávat informace z jednání synodu. Mediální centrum bude veřejnosti i novinářům k dispozici přímo v prostorách Emauzského kláštera.