Sobotní odpoledne: Jednání o Diakonii ČCE či volba kazatele pro humanitární aktivity

16. května 2015

Sobotní odpoledne patřilo především jednáním o Diakonii ČCE.

Sobotní odpoledne: Jednání o Diakonii ČCE či volba kazatele pro humanitární aktivity
16. května 2015 - Sobotní odpoledne: Jednání o Diakonii ČCE či volba kazatele pro humanitární aktivity

Synod zvolil členy a náhradníky dozorčí rady. Debata se rozpoutala ohledně převodu majetku ČCE v Krabčicích na středisko Diakonie ČCE.  Návrh na převod byl přijat.

Shromáždění pozdravil generální biskup Evanjelickej církvi augsburského vyznania na Slovensku Miloš Klátik. Stávající synodní senior ČCE Joel Ruml pozval přítomné na Husovské slavnosti 2015, které 5. a 6. července zaplní centrum Prahy a připomenou Husův odkaz.

vymetal_mikulas1Bylo zřízeno místo celocírkevního kazatele pro humanitární aktivity, menšiny a lidi sociálně vyloučené. Na toto místo byl zvolen Mikuláš Vymětal. „Delší dobu se věnuji podobným aktivitám, soustředím se na lidi, kterými ostatní pohrdají nebo vůči nim vyjadřují nenávist. Oni tuto aktivitu vítají, jsou rádi, že o ně církev jeví zájem,“ popsal Mikuláš Vymětal.

Na programu byl také návrh na převod vlastnictví areálu Sola Gratia v Bystřici pod Hostýnem z Východomoravského seniorátu ČCE na Diakonii ČCE. Ředitel Diakonie Petr Haška vysvětlil, že tuto nabídku vítá. „Mohly by tam například vzniknout byty chráněného bydlení,“ popsal jednu z možností nového využití. Synod návrh přijal.