Bohoslužby synodu 19. 5. 2016

20. května 2016

V důstojném prostředí pražského vinohradského sboru se konaly v podvečer bohoslužby s večeří Páně, při nichž byli představeni nově ordinovaní za dobu od posledního synodu, vysláni noví učitelé bohosloví na Evangelickou teologickou fakultu Univerzity Karlovy a synod pozdravili hosté z domácí i zahraniční ekumeny.

Bohoslužby synodu 19. 5. 2016
20. května 2016 - Bohoslužby synodu 19. 5. 2016

Hudební rámec a doprovod společných písní měl ve svých rukách celocírkevní kantor Ladislav Moravez. Ve vedení liturgie se vystřídali všichni členové předsednictva synodu. Kázal Jiří Gruber na podobenství o hořčičném zrnu (Mt 13,31-32). Ačkoli nás – jako evangelíků a věřících všeobecně – ubývá, přece křtíme, učíme, konfirmujeme a děláme dobré dílo ve sborech i pro společnost. „Víra jednoho obohacuje druhé: v rodině, ve sboru i třeba v okolí bydliště“, řekl Gruber.

DSC_0521

Jak mocná je víra, to ukazuje právě podobenství o hořčičném zrnku. Semínko hořčice vypadá jako nic, ale vyroste z něj strom košatý a blahodárně poskytující stín všemu živému v parném létě. Jistě, i ušlechtilý cedr dá stín, ale hořčice není tak choulostivá, uchytí se snadno a roste rychle. Nakonec vydá stejný užitek. „Tak i každý z nás může být stejně užitečný jako někdo zdánlivě silnější nebo důležitější. Mějme odvahu poctivě pracovat a doufat, že z malého zasetého zrníčka víry se stane košatý strom lásky a naděje,“ zakončil kazatel.

DSC_0543

 

Byla vysluhována svatá večeře Páně všem, kdo přistoupili.

 

Synodní senior Daniel Ženatý představil synodu jednu kazatelku a šest kazatelů, kteří byli od loňského synodu ordinováni ke službě. Někteří jsou absolventy Evangelické bohoslovecké fakulty a slouží jako faráři ve sborech, někteří prošli kurzy pro vzdělávání laiků, složili předepsané zkoušky a budou působit jako výpomocní kazatelé.

DSC_0548

Zleva: Michal Branda, Jan Kábrt, Lukáš Král, Benjamin Kučera, Petra Náhlovská, Lukáš Němeček a Hugo Švec

 

Vyslání k pedagogické dráze na Evangelické teologické fakultě Univerzity Karlovy přijali z rukou synodního kurátora Vladimíra Zikmunda dva učitelé, kteří začnou působit mezi studenty od nového akademického roku 2016/2017.

DSC_0549

zleva: Petr Gallus (katedra teologické etiky a katedra systematiky) a Tabita Landová (katedra praktické teologie)

 

Synod pozdravili po bohoslužbách hosté z tuzemské i zahraniční ekumeny. Slova pozdravů i ohlédnutí za společnými přípravami Husovských slavností v minulém roce jsme slyšeli od patriarchy Církve československé husitské Tomáše Butty. Vzácným hostem byla a svůj pozdrav přednesla Min Heui Cheon z Presbyterní církve v Republice Korea. Zmínila výzvy, které máme jako protestanté a svědkové Kristovi stejné, pro křesťany v Koreji je živým tématem také budoucnost a sousedství s komunistickou Severní Koreou.

DSC_0556DSC_0563