Co projedná synod 2016

16. května 2016

2. zasedání 34. synodu Českobratrské církve evangelické se koná 19. – 21. května 2016 v Praze. Jednání začnou ve čtvrtek odpoledne v prostorách Autoklubu ČR (Opletalova 29, Praha 1). Slavnostní bohoslužby se uskuteční ve čtvrtek večer v kostele na Vinohradech (Korunní 60, Praha 2). V pátek a v sobotu budou jednání pokračovat opět v Autoklubu ČR. Jednání jsou až na výjimky veřejně přístupná.

Co projedná synod 2016
16. května 2016 - Co projedná synod 2016

Synod se na svém letošním setkání bude zabývat například hospodařením církve, hospodářskou soběstačností sborů a samofinancováním církve, změnami církevních zřízení a řádů, novým logem, koncepcí škol Evangelické akademie nebo příručkou pro výuku náboženství. Na programu je i jednání o novém evangelickém zpěvníku.

Diskutovat se bude také o myšlence zřízení Nadačního fondu ČCE, z jehož prostředků by mohly být spolufinancovány rozvojové a diakonické projekty sborů včetně podpory českých evangelických sborů v zahraničí i po dosažení finančního vyrovnání se státem.

Synod je nejvyšší zákonodárné a řídící shromáždění (parlament) ČCE. Schází se jednou ročně. Skládá se ze 74 volených poslanců z jednotlivých seniorátů a Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy. Kromě toho synod na každé zasedání povolává poradce, kterými jsou většinou odborníci na určité oblasti církevní práce, zaměstnanci církevního ústředí nebo bývalí členové vedení církve.

Jednání synodu probíhají v budově Autoklubu ČR, Opletalova 29, Praha 1

Autoklub ČR sídlí přímo proti Hlavnímu nádraží v Praze