Rozprava ke zprávám a tiskům

31. května 2018

Synod přijal předložené zprávy a tisky. Zprávu synodní rady, Evangelické akademie, Nadačního fondu pro podporu církevního školství, zprávu o semináři církevní hudby evangelické akademie, zprávu nakladatelství a knihkupectví Kalich, o činnosti sdružení evangelické mládeže, zprávu Církevní pastýřské rady, zprávu o supervizi kazatelů nebo zprávu předsednictva synodu o plnění usnesení 3. zasedání 34. synodu.

Na úvod synodálové projednali procedurální otázky a další nezbytné náležitosti. Po prezenci, volbě z
31. května 2018 - Rozprava ke zprávám a tiskům

Střípky z rozpravy ke zprávám a tiskům předloženým synodu:

Jan KeřkovskýINVESTICE – skupina mladých ekologů žádá synod, ať přijme usnesení, které uloží Investiční komisi ČCE, aby neinvestovala do společností podnikajících v oboru těžby a spalovani fosilnich paliv. Vše v zájmu zmírnění klimatických změn a s ohledem na budoucnost planety Země a příštích generací. Reagoval Jan Matějka: již před čtyřmi lety přijal Investiční výbor usnesení, že církev nebude investovat do společností, které svou činností obecně škodí životnímu prostředí. Vznikl jakýsi investiční kodex, který byl vytvořen s právníky a konzultován se spolupracujícími firmami. Dodržuje se, ale žádané direktivní restrikce nejsou podle něj reálné. Reakce Evy Zadražilové: Investiční kodex vypracoval Poradní odbor pro otázky životního prostředí. Ukázalo se, že některá omezení jsou ze zákona, takže zůstaly obecné křesťanské důrazy na ochranu stvoření. Jan Keřkovský vyslovil pochopení k původnímu apelu mladých ekologů. Benjamin Roll, zástupce mládeže na synodu, podpořil podnět J. Keřkovského .

Jiří SchneiderŠKOLY EA – po revoluci jsme se pustili do budování škol a do sociální práce (Diakonie), k tomu všemu potřebujeme peníze. Synod musí zodpovědně rozhodnout, jaké proporce jsou pro nás možné a únosné. Jedna věc jsou budovy škol, druhá a důležitější je personální obsazení našich škol dobrými učiteli a naší Diakonie dobrými zdravotníky a sociálními pracovníky. Dále Jiří Schneider upozornil na změny v materiálech připravených k jednání o nových školách EA, zejména ve financích.

Petr Pivoňka – VILA DOUBRAVKA V LUHAČOVICÍCH, kde se schází členové kazatelské stanice. Seniorátní výbor Východomoravského seniorátu doporučuje k novému projednání v komisích C a D, které zamítly bezúplatný převod objektu Doubravka na sbor Uherské Hradiště, neboť nabyl dojmu, že neměly dostatek informací o této kauze.

Zvonimír Šorm – NOVÁ AGENDA – měla by odrážet tvář naší církve. Žádá méně ritualizace, zdá se mu složitá, nejednoznačná.

Štěpán Brodský – POSTAVENÍ KAPLANŮ – navrhuje přidat kromě oblastí školství a zdravotnictví  také sociální služby, tj. faráře a jáhny v Diakonii.

Aleš Palán – KALICH – představil se jako ředitel Kalicha s. r. o. Žádá tři roky hájení. Nakladatelství se rozjíždí, může i dotovat ztrátové knihkupectví, ale bez podpory ze strany církve to asi nepůjde. Návrh V. Zikmunda – Synod doporučuje členům synodu, aby si každoročně po dobu svého funkčního období koupili v knihkupectví Kalich publikace alespoň za 500 Kč – neprošel. Synod  ale souhlasí se záměrem revitalizace knihkupectví Kalich.

Matěj Opočenský – navrhuje PROHLÁŠENÍ SYNODU. Odvolávání na křesťanské hodnoty je ve společnosti naprosto pokřivené, užívají je skupiny fašizující, nenávistné ke skupinám jiné národnosti či jiného smýšlení.

Ivan Ryšavý vysvětlil FINANCE NA SUPERVIZI.

Daniel ŽenatýVÝROČÍ CÍRKVE – Od roku 2013 bylo každý rok něco ke slavení. Letos v roce 2018 slavíme 100 let ČCE. Finance na oslavy nejdou z rozpočtu, ale z darů. Výzva všem, ať to přijmou kladně jako slavnost, ať jsme spolu. Třídenní festival v Pardubicích s pestrým programem k tomu přímo vybízí.