Úvodní jednání řešilo procedurální záležitosti

31. května 2018

Účastníci čtvrtého zasedání 34. synodu Českobratrské církve zahájili svá jednání ve čtvrtek 31. května ve 13:30 hodin v areálu litomyšlského Zámeckého návrší.

Úvodní jednání řešilo procedurální záležitosti
31. května 2018 - Úvodní jednání řešilo procedurální záležitosti

Na úvod synodálové projednali procedurální otázky a další nezbytné náležitosti. Po prezenci, volbě zapisovatelů, verifikátorů (Eva Šormová, Jana Šarounová, Michal Kitta) a skrutátorů byl schválen program zasedání a poslanci a poradci rozděleni do komisí synodu. Na závěr prvního bloku předseda synodu Jiří Gruber zopakoval, že další dvě zasedání synodu (2019 a 2020) se dle plánu sejdou v Praze. První zasedání 35. synodu se koná 16. – 18. května 2019 a druhé zasedání 35. synodu se sejde 21. – 23. května 2020.

Následoval volební blok. Zde byli zvoleni členové Ústředního představenstva Jeronýmovy jednoty. Na další období jsou ochotni kandidovat a volbou byli potvrzeni jeho stávající členové Václav Hurt, Jaromír Křivohlavý, Jiří Stehno a Marek Vanča. Náhradníkem byl pak zvolen Miloslav Zadražil.

Účastníci dále aklamací zvolili delegáty Leuenberského synodu. Za kazatele to jsou Jan Roskovec, Jana Hofmanová a náhradník Ladislav Beneš. Z řad laiků potom Jordan Tomeš, Oliver Engelhardt a náhradnice Daniela Hamrová.

Zvolen byl též náhradník revizorů hospodaření povšechného sboru, dále čtvrtý náhradník dozorčí rady Diakonie ČCE (Radek Vondra) a náhradnice Církevní pastýřské rady Rut Kučerová.