Rozprava ke zprávám předloženým synodu

16. května 2019

Ke zprávám, které dostali poslanci synodu dopředu k prostudování, byla otevřena rozprava. Vystoupilo na dvacet debatujících s časovým limitem 3 minuty na jeden výstup. Příspěvky se týkaly například těchto témat:

Rozprava ke zprávám předloženým synodu
16. května 2019 - Rozprava ke zprávám předloženým synodu

Modlitba Páně

K debatě k novým formulacím modlitby Páně vystoupil Jakub Keller. Poradní odbor teologický se tím zabýval a pátral i v cizojazyčných prostředích. Místo „neuvoď nás v pokušení“ padl návrh, aby se synodní rada společně se zástupci ostatních křesťanů pokusila otevřít rozhovor nad možnou změnou textu na „nenech nás vstoupit do pokušení“ nebo jinou vhodnou formulaci v tomto smyslu.

Kalich – nakladatelství a knihkupectví

Jednalo se také o nakladatelství Kalich. Jednatelem je (bez ekonomických kompetencí) synodní kurátor Vladimír Zikmund, jako zástupce jediného vlastníka – církve. Ve své zprávě shrnul roční práci nakladatelství od minulého synodu, připomenul tříleté období hájení, dohodnuté loni a představil Petra Schwarze, nového ředitele, který vystřídal Aleše Palána. Jedna z komisí navrhla změnu usnesení oproti tisku: „Synod doporučuje synodní radě, aby novému řediteli vyslovila plnou důvěru a ponechala mu veškeré kompetence k samostatnému vedení nakladatelství a knihkupectví Kalich.“ Návrh neprošel. Při vší svobodě rozhodování ředitele a dodržení tříletého revitalizačního období jsou kompetence vlastníka nezpochybnitelné.

Truhlářská

Pavel Pokorný informoval o jednání s městskou částí Praha 1 o objektu bývalé toleranční modlitebny v Truhlářské ulici v Praze, která je ve vlastnictví městské části a nyní stojí před generální rekonstrukcí. Zastupitelé jsou otevřeni spolupráci, pravidelně se se zástupci ČCE setkávají a nyní se podařilo vyjednat, že v nově zrekonstruovaném objektu bude umístěna pamětní deska poukazující na minulost budovy a stálá muzejní expozice.

***

Na konci jednacího bloku se o předložených zprávách hlasovalo. Přijaty byly zprávy synodní rady, informace o církvi, zprávy poradních odborů a komisí synodní rady, zprávy Evangelické akademie, Nadačního fondu pro církevní školství, koordinátora supervize, semináře církevní hudby a původní zpráva týkající se nakladatelství Kalich.