Úvodní a procedurální záležitosti a volby

16. května 2019

V budově Autoklubu České republiky v pražské Opletalově ulici dnes začalo 1. zasedání 35. synodu Českobratrské církve evangelické. Na programu jsou jednání týkající se vyznání, chodu i správy církve.

Úvodní a procedurální záležitosti a volby
16. května 2019 - Úvodní a procedurální záležitosti a volby

V úvodu zasedání poděkoval synodní senior Daniel Ženatý bývalému předsednictvu za vedení a péči o přípravy a průběh zasedání 34. synodu ČCE.

Následovaly procedurální záležitosti: prezence přítomných synodálů (68), povolání poradců a volby předsedy synodu – v tajné volbě dostal opětovně důvěru senior Brněnského seniorátu Jiří Gruber. Volilo se i předsednictvo. Z řad kazatelů přijali tuto odpovědnost a zvoleni byli Jan Plecháček, Miroslav Pfann a jako náhradníci Michal Kitta, Jiří Bureš a Michal Vogl. Členové předsednictva z řad laiků: Vladimír Buzek, Jakub Pavlis, Daniel Fojtů; náhradníci: Simona Kopecká, Matěj Cháb, Dana Konvalinková.

Dále proběhly volby zapisovatelů, verifikátorů a skrutátorů, účastníci synodu byli rozděleni do jednotlivých komisí (teologické, výchovné, právní a hospodářské) a schválili program zasedání.

V minulých letech se ustálila dobrá praxe, že během víceletého cyklu zasedání se jedno ze čtyř zasedání koná mimo Prahu. Nejinak by tomu mělo být v případě 35. synodu ČCE. O tomto bodu se bude ještě hlasovat. Zřejmě totiž dojde i k revokování loňského usnesení o konání 2. zasedání (tj. zasedání v r. 2020). Původně se mělo konat 21.–23. května 2020, ale vzhledem k organizačním změnám se místo i čas jeví jako nereálný. Předsednictvo nechalo tento bod otevřený a v průběhu dalších dnů přijde s návrhem, o kterém se bude hlasovat.

Předsednictvo v následujícím volebním bloku navrhlo změnu programu. Hlasování se totiž neobešlo bez technických potíží, proto vzhledem k nefunkčnosti hlasovacího zařízení přesunulo plánované volby (dozorčí rada Diakonie, volby oblastních pastýřských rad, odvolací komise synodu, předsedy komise pro hodnocení absolventů vikariátu a jáhenské praxe, zástupce synodu do komise pro diakonát a volby celocírkevních kazatelů) na další průběh jednání.