Online reportáž ze synodu 2023 - pátek

27. května 2023

Rychlý souhrn dění z druhého jednacího dne (pátek 26. května 2023) na synodu Českobratrské církve evangelické, který se konal v Praze v Komunitním centru Matky Terezy na Jižním Městě.

Online reportáž ze synodu 2023 - pátwk
27. května 2023 - Online reportáž ze synodu 2023 - pátek

 

15:59 | Dnešní plenární zasedání synodu končí a s ním i páteční online reportáž. Nyní se poslanci a poradci synodu rozejdou k jednání v komisích, ta dle řádů nejsou veřejná. Děkujeme za pozornost, přihlásíme se opět v sobotu ráno v 8 hodin. Hezké páteční odpoledne.

radovan rosický

15:55 | Odpolední společné jednání končí modlitbou Radovana Rosického a písní 717 Tvá, Pane, láska.

15:52 | Neprošel návrh, aby studenti evangelické teologie s dosažením bakalářským stupněm vzdělání a absolventi oboru evangelické teologie s titulem Mgr. mohli konat na pozvání staršovstva nesvátostné bohoslužby na základě vlastní přípravy  s odůvodněním, že tato možnost již nyní existuje a nemusí se kvůli ní měnit řády.

student bohosloví Milan Kocanda

milan kocanda

15:40 | Debatuje se o možnosti vedení bohoslužeb studenty evangelické teologie a zakotvení tohoto pravidla do církevního zřízení. Vystupuje student ETF Milan Kocanda, učitel ETF Jan Roskovec a další. Právník Adam Csukás osvětluje, že tato možnost zde je i bez zakotvení v církevním zřízení. S pomocí administrátora, sbírek kázání nebo ordinovaného člena církve mohou sloužit i neordinovaní, tedy i studenti.

synodál Jiří Bureš

jiří bureš

15:35 | Návrh řízení o změně Církevního zřízení – zjednodušení procedury některých změn – při nutnosti dvoutřetinového souhlasného stanoviska neprošlo. Návrh tedy nebyl přijat.

15:25 | Na řadu přicházejí změny církevního zřízení, k jejich schválení je třeba 2/3 většiny hlasů. Synod odsouhlasil zrušení možnosti dočasného postavení kazatele mimo službu při řízení před pastýřskou radou.

15:20 | Byl schválen návrh podkladů pro výuku dětí v hodinách náboženství a křesťanské etiky. Na vědomí vzal synod návrh o čerpání dovolené duchovenských zaměstnanců.

15:16 | Ve věci Příprava rozhovoru a stanoviska ČCE k otázce manželství dvou lidí stejného pohlaví synod přijal trojici návrhů výchovné komise synodu:

  • Synod bere s díky na vědomí zprávu Komise pro rozhovor o soužití s LGBTQ lidmi v církvi a podporuje její práci.
  • Synod podporuje vznik nového textu navazujícího na příručku Problematika homosexuálních vztahů, zabývající se vztahem k homosexualitě.
  • Synod podporuje další aktivity komise jako např. přípravu pomocných materiálů pro liturgické vedení bohoslužeb s požehnáním dvou lidí stejného pohlaví.

15:06 | Dalším bodem jednání je Příprava rozhovoru a stanoviska ČCE k otázce manželství dvou lidí stejného pohlaví. Výchovná komise synodu připravila návrhy usnesení a doporučila vzít zprávu synodu na vědomí. Byla otevřena rozprava, v níž vystoupili jak členové výchovné komise, komise pro rozhovor s LGBTQ komunitou. V této otázce se aktivně angažuje také mládež, které tyto otázky velmi leží na srdci.

členka synodní rady Simona Kopecká

simona kopecká

14:52 | Návrh Poděbradského seniorátu ve znění "Synod ukládá synodní radě, aby byl vypracován alternativní návrh na reformu seniorátů, který by řešil funkční problémy a územní potřeby těch seniorátů, kde skutečně jsou a zároveň zachoval dobře fungující struktury a společenství" rovněž neprošel.

14:45 | Synod hlasuje o návrhu Jiřího Palána vzešlém z rozpravy: Synod odkládá rozhodnutí o novém rozdělení seniorátů na 1. zasedání 37. synodu (tedy až v roce 2027), návrh nebyl přijat. Stejně tak nebyl přijat návrh Jihočeského seniorátu z konventu, který ukládal odložit rozhodnutí o novém rozdělení seniorátů o 4 roky.

14:26 | Odpolední jednání se vrací k tématu reformy seniorátů. Projednává se usnesení konventu Poděbradského seniorátu ve znění: Synod ukládá synodní radě, aby byl vypracován alternativní návrh na reformu seniorátů, který by řešil funkční problémy a územní potřeby těch seniorátů, kde skutečně jsou, a zároveň zachoval dobře fungující struktury a společenství. Je otevřena rozprava.

Bratr Přívratský vystoupil s příspěvkem, ve kterém vyslovil nespokojenost s časovými prodlevami a plynoucím časem, aniž se co hne. Jiří Schneider naopak vysvětlil, že nikam nespěcháme, že debata se musí vést, řešení musí uzrát a překotná řešení jsou spíše ke zlému.

 

felix malpica

14:20 | Synod pozdravil Felix Malpica, biskup La Crosse Area Synod z Evangelické luterské církve v Americe (ELCA, USA). Jeho slova překládal Petr Špirko (vlevo).

zahraniční hosté synodu

    dar pro synodního seniora  DSC_1112  DSC_1117

14:12 | ČCE udržuje kontakty s mnoha partnerskými zahraničními církvemi, je jich přes dvacet. Na synod byli letos přijali pozváni:

  • Rachel Eskesen z Evangelické luterské církve v Americe, vedoucí pro Evropu
  • Frédéric Chavel, profesor dogmatiky na Evangelické teologické fakultě v Paříži, zástupce Sjednocené protestantské církve ve Francii
  • Ryu Kwanghyun, farář korejského sboru v Praze z Presbyterní církve v Koreji
  • Felix Malpica, biskup La Crosse Area Synod z Evangelické luterské církve v Americe
  • Ellen Sherby, zástupkyně vedoucího pro světovou misii z Presbyterní církve v USA
  • George Watt, moderátor Severotemžského synodu ze Spojené reformované církve v Anglii

Za českou ekumenu byla přítomna Hana Tonzarová, přednostka odboru ekumeny a vnějších vztahů Církve československé husitské.

14:05 | Sdělení předsednictva: farářce Elišce Geislerové se právě narodila dcera Rozálie, synod se raduje!

14:02 | Po polední siestě zahajujeme jednání ztišením. Modlitbu Vlasty Erdingerové doplňuje píseň se známým motivem Sibeliovy Finlandie, která v ČCE vešla ve známost díky textu Jaromíra Plíška. Záblesk tvé slávy prosvítil tmu matnou / a dal nám příslib, výhled nadějný. Třeba i pro tento synod.

14:00 | Na značky! Takhle to vypadalo dnes ráno před začátkem pátečního jednání. Podobně se všichni shromažďují teď k začátku odpoledního bloku.

12:01 | Dobrou chuť, pokud právě obědváte. Taktéž synod má svou polední přestávku k občerstvení těla i ducha. Přihlásíme se opět ve 14 hodin.

11:59 | Dopolední jednání končí modlitbou Martina Zikmunda a písní 287 Zpívejte, čest vzdejte.

11:58 | Dlouhá debata nad novým rozložením seniorátů končí, synod v tuto chvíli bere na vědomí zprávu o průběhu celocírkevního rozhovoru o návrhu nového uspořádání seniorátů ČCE.

zástupce Evangelické teologické fakulty UK Jan Roskovec

jan roskovec

11:50 | Jan Roskovec připomíná k tématu nového rozložení seniorátů otázku eklesiologickou: jak funguje církev v těchto větších celcích? Není to zdaleka jen otázka administrativního zřízení.

11:47 | Adam Csukás uvažuje, zda má úprava přijít shora či zdola. Rozdělení z padesátých let bylo provedeno administrativně. Od roku 1990, kdy se mohl každý vyjádřit naprosto svobodně, žádný podnět ze sborů s tímto tématem nepřišel. To naznačuje, že jiný postup, než nové rozdělení seniorátů shora není možný, pokud nějaké změny chceme dosáhnout.

11:30 | Michal Vogl přidává názory z konventu Východomoravského seniorátu: sbory, jichž by se případné změny mohly týkat a které nejsou členy Zlínského kraje, by chtěly zůstat členy Východomoravsého seniorátu. Změny by se měly nechat na rozhodnutí lidí z konkrétních sborů a neuspěchat debaty jak ve sborech, tak na konventech.

synodál Jiří Tengler

jiří tengler

11:22 | Roman Mazur z vlastní zkušenosti vypráví, že být velkým seniorátem může být výhodné. Velký seniorát si může povolat faráře pro mládež, podnikat misijní projekty typu Nekostel, podpořit úplně nový sbor (Roztoky) či sbory v okresních městech (Beroun).

11:20 | Jiří Tengler uvažuje, že život sborů v regionu se nemusí odehrávat na úrovni velkých seniorátů, ty vnímá spíš jako nástroj pro správu. Proč by v rámci velkých seniorátů nemohla vzniknout neformální menší uskupení lokálně provázaných míst (obdoba děkanátů v římskokatolickém prostředí)?

právní poradce synodu Adam Csukás

adam csukás

11:20 | Církevní právník Adam Csukás přidává několik poznámek k novému rozložení seniorátů: Reforma církve je kontinuální proces, radikální řez není namístě. Silné senioráty budou přebírat iniciativu. Stejně jako ve státní správě postoupí digitalizace. Seniorátní povinnosti budou muset senioráty plnit stále, ačkoli práce se může centralizovat nebo delegovat na ústředí. Reforma seniorátů musí jít ruku v ruce s reformou sborů včetně očekávaných slučování.

synodálové v druhém jednacím dnu

DSC_1068

k tématu nového rozložení seniorátů se vyjádřil senior Tomáš Molnár

tomáš molnár

10:58 | Na stůl se vrací téma nového rozložení seniorátů ČCEJiří Schneider v rozpravě shrnuje, co bylo v této oblasti odpracováno a kam se posouváme. Ema Pospíšilová připomíná, že téma intenzivně rezonuje mezi mládeží. 

Tematickou diskusi s prozaickým názvem "Hodně budeš někde v seniorátu" připravili po loňském synodu zástupci mládeže, dnes o tom referuje Ema Pospíšilová

ema pospíšilová

10:53 | Po občerstvovací přestávce pokračujeme tématem strategického plánu, synod bere na vědomí informaci o jeho naplňování. 

10:25 | Synod vzal na vědomí informace o podporovaných místech v ČCE, jimž jsou Bošín, Nové Město pod Smrkem, Roztoky u Prahy, Hranice na Moravě a Ústí nad Labem (poslední jmenované místo formálně náleží pod povšechný sbor). Synod přijímá zprávy o životě sborů s podporovanými a misijními místyProdlužuje dobu podpory kazatelského místa v Hranicích na Moravě o jeden rok do 28. 2. 2025 s výší podpory 100 % stanoveného odvodu do Personálního fondu. Novým podporovaným místem (opět s výší podpory 100 % stanoveného odvodu do Personálního fondu) se stává sbor ČCE v Chebu, a to (nakonec a po diskusi) na čtyři roky. Sbor v Ústí nad Labem se od 1. října 2024 stane podporovaným místem na dobu dvou let od 1. října 2024, s výší podpory, která bude postupně klesat od 90 % v prvním roce až po 60 % stanoveného odvodu do Personálního fondu. V Ústí tak bude navázáno na dosavadní podporované místo, které je formálně v gesci povšechného sboru a končí 30. září 2024. 

10:02 | Dopolední program pokračuje jednáním o slučování sborů. Synod schvaluje sloučení sborů v Heřmanově Městci a v Chrudimi v jeden farní sbor pod názvem Farní sbor ČCE v Chrudimi s účinností od 1. ledna 2024. Podobně poslankyně a poslanci synodu dali zelenou sloučení sborů v Opatovicích a ve Vilémově v jeden farní sbor pod názvem Farní sbor ČCE v Opatovicích, rovněž od 1. ledna 2024.

k bodu o sloučení sborů Opatovice a Vilémov vystoupil senior Jakub Keller

kjakub keller

9:52 | Doposud byla supervize financována z celocírkevních prostředků, návrh směřuje k tomu, aby byla financována z personálního fondu. Návrh byl přijat.

9:49 | Synod schvaluje odpuštění dluhu sboru v Ostravici na odvodu do Personálního fondu ve výši 51. 480 Kč. Dluh bude uhrazen ze solidárních prostředků.

9:45 | Dále se projednává návrh odměny práce kazatele pro jiný sbor. Jde o práci kazatelů, kteří vypomáhají při dlouhodobé nemoci či nepřítomnosti místního faráře. Sbor má administrátora, ale je třeba, aby každou neděli někdo kázal, což zajistí většinou další kazatelé z okolí. Jde o to, aby jim bylo možné dát krátkodobě příplatek k mzdě. Návrh byl přijat.

9:44 | Řeší se návrh úpravy znění Investičního kodexu. Z formulace „Při investování bude ČCE dbát také na to, aby docházelo ke snižování produkce nebo využití toxických a radioaktivních látek“ se má vypustit slovo „radioaktivních“. Nad návrhem se rozhořela velká debata o jaderné energetice, ekologii a budoucnosti. Nakonec Roman Mazur podává jiný návrh na celkovou revizi investičního kodexu a návrh se prozatím odkládá.

Petr Štulc v rozpravě doporučuje, aby kvalifikovanou debatu nad jadernou energetikou přenechal synod kompetentnějším orgánům.

petr štulc

synodál David Nečil

nečil

9:35 | Z konventů vzešel návrh, aby ÚCK vypracovala manuál pro nakládání s nemovitostmi vyžadujícími rekonstrukci. Vystupuje Martin Balcar s informací, že se chystá se konference o nakládání s nemovitostmi. Z ní vyplyne řešení, které bude základem dalšího postupu. Komise doporučuje návrh nepřijmout. Hlasování: většina hlasuje proti. Návrh není přijat.

9:20 | K tématu záchrany tolerančního areálu na Vysoké na Kokořínsku byla otevřena rozprava. Proč to má dělat synodní rada a ne Poděbradský seniorát, ptá se Jakub KellerMartin Fér si nedovede představit, jak by to seniorát dělal. Kolik to bude stát? ptá se Michal Vogl. Jiří Schneider: Jedna věc je úcta k dědictví, druhá naše omezené možnosti. Nechceme, aby se církev stala památkovým ústavem. Během příštího roku bychom rádi pokračovali v komplexních úvahách, jak s nemovitým církevním majetkem nakládat. V té souvislosti bychom se měli umět i vzdát toho, co je přítěží. Jan Matějka za ČCE Reality konstatuje, že přijatelné řešení je podle něj takové, které nepřinese církvi náklady navíc, například sehnání externího investora. Tomáš Fendrych upozorňuje, že z pohledu stavařského i historického je to unikátní stavba. Mělničtí ji nesou na bedrech, ale objekt by měl být předmětem celocírkevního zájmu. Adam Csukás sděluje, že již nyní církev pečuje o několik tolerančních areálů a domnívá se, že není cestou převádět tyto záležitosti na povšechný sbor. Tomáš Molnár se přidává k těm, kteří vidí církev tam, kde jsou lidé, tato snaha podle něj smysl nedává. Martin Balcar konstatuje, že toto téma je širší a obává se, aby se církev v těchto aktivitách neutopila. Investujme do oprav, ale tam, kde je šance na dlouhodobou udržitelnost. Jiří Palán doporučuje hledat cesty, jak sborům ulehčit, nemovité dědictví mohou bránit jejich rozvoji. Pavel Pokorný připomněl, že SR se v nedávné minulosti zřekla péče o celou řadu hrobů (a ponechala si jen hrob Jana Karafiáta). Eva Zadražilová uvažuje, že nám nezbývá, než mnohé nemovité památky prodat.

Po dlouhé diskusi následuje hlasování. Návrh, aby synod pověřil synodní radu ČCE, aby zvážila možnost záchrany tolerančního areálu na Vysoké, a případně vypracovala návrh jeho využití i plán souvisejících oprav, neprošel.

9:03 | Synod bere na vědomí zprávu synodní rady o využití prostředků z DARP (Diakonických a rozvojových projektů). Synod vzal na vědomí zprávu o postupu přípravy stavby nové školní budovy pro pražské školy Evangelické akademie.

 

9:00 | Synod bere na vědomí zprávu o průběhu rekonstrukce přední části Husova domu a také informaci o rekonstrukci Horského domova v Herlíkovicích. Věra Štulcová herlíkovickou zprávu upřesňuje poděkováním spolku Přátelé Herlíkovic, jmenovitě Janu Kirschnerovi za pečlivé vypracování projektu, Kamilu Trgalovi za projektovou podporu a stavebnímu odboru ÚCK za dohled nad rekonstrukčními pracemi Auditorium tleská.

členka předsednictva Jana Grollová

jana grollová

9:00 |  jednání synodu vede šlenka předsednictva Jana Grollová: Hospodářská komise projednala zprávu o Nakladatelství a knihkupectví Kalich a synod ji bere na vědomí. Rovněž na vědomí bere synod zprávu o transformaci JJ do grantového systému ČCE.

8:50 | Na řadě je personální fond, tato tři usnesení byla přijata:

  • Synod zřejmou většinou schvaluje závaznou výši odvodu do Personálního fondu za plný kazatelský úvazek na rok 2025 ve výši 400 000 Kč, přičemž paušální část odvodu činí 320 000 Kč a základ pro výpočet poměrné části odvodu činí 80 000 Kč.
  • Synod schvaluje indikativní výši odvodů do Personálního fondu za plný kazatelský úvazek na roky 2026, 2027 a 2028 ve výši 460 000 Kč, 530 000 Kč a 590 000 Kč.
  • Synod bere na vědomí ilustrativní výhled výše odvodů do Personálního fondu za plný kazatelský úvazek pro roky 2029–2033. 

8:42 | Návrh, aby synod vzhledem k dopadům energetické krize v České republice stanovil mimořádně odvod do Personálního fondu pro rok 2023 tak, že snižuje odvod do PF na úroveň mzdových potřeb ČCE v roce 2023, nebyl projednán, synodálové odhlasovali přechod k dennímu pořádku.

8:40 | Probíhá schvalování hospodářských dokumentů. Tato usnesení byla přijata zřejmou většinou:

  • Synod schvaluje účetní závěrku povšechného sboru za rok 2022 (viz přiložené účetní výkazy a výrok auditora)
  • Synod schvaluje účetní hospodářský výsledek roku 2022 před zdaněním a po započtení doplatku daně z příjmu právnických osob za rok 2021, kterým je ztráta ve výši 202 tis. Kč a ponecháváho v plné výši na účtu Nerozdělený zisk/ztráta z minulých let
  • Synod schvaluje rozdělení hospodářského výsledku za rok 2021 a čerpání účtu Nerozdělený zisk/ztráta z minulých let ve výši 8 586 tis. Kč následovně: 169 tis. Kč bude převedeno ve prospěch Fondu investic a 8 417 tis. Kč bude převedeno ve prospěch Rezervního fondu
  • Synod schvaluje čerpání rozpočtu povšechného sboru za rok 2022 včetně výsledku hospodaření, kterým je přebytek ve výši 1 680 tis. Kč.
  • Synod schvaluje rozpočet hospodaření povšechného sboru pro rok 2023 předložený v tisku č. 13
  • Synod schvaluje celocírkevní repartice (rozpočítané dle stávajícího poměru na senioráty) pro rok 2024 ve výši 8 mil. Kč

synodál Michal Vogl

  • synodál Michal Vogl

8:26 | Michal Vogl se ptá, co znamená, že 19 sborů má dluh na Personálním fondu a jaká je šance na splacení? Miroslav Maňák vysvětluje, že informace se týká stavu k 31.12.2022, většina sborů dluh již uhradila, máme i případ řešení formou splátkového kalendáře.

8:23 | Milan Přívratský prezentuje své výhrady ke zprávě investičního fondu, uvádí, že materiál obsahuje chyby (nesedí součty). Berme s rezervou, nakolik jsou fondy rentabilní. V tomto smyslu podá řečník pozměňovací návrh.

8:20 | Jiří Schneider doplňuje, že dříve půjčky poskytovala pouze JJ (bezúročně), nyní je možnost půjček i přes Personální fond (to jsou půjčky úročené). Po nárůstu inflace je rozpor viditelný. Je třeba uvědomit si a pojmenovat, že bezúročná půjčka sboru je vlastně darem. Podobné věci je třeba pojmenovat i u nájemného farářů (koho, proč a jak dotujeme).

Jaromír Křivohlavý, předseda představenstva Jeronýmovy jednoty

jaromír křivohlavý

8:25 | Ke zprávě Jeronýmvy jednoty:

Jaromír Křivohlavý přednesl poznámky ke zprávě Jeronýmovy jednoty, kterou všichni synodálové nastudovali dopředu. Poukázal na finanční dary z poslední doby: Jaroslav Hanus daroval v závěti církvi 2,5 mil Kč. Příklad hodný k následování, v minulosti nebylo něco podobného tak vzácné. Vinohradský sbor předal JJ na půl milionu Kč jako podporu těm, kteří mají málo na své stavební požadavky.

Dále vyslovil poděkování vedoucímu tajemníkvi ÚCK Martinu Balcarovi – za včleněníJJ do DARPů, za fundraising, za komplexní péči o tyto záležitosti. Za představenstvo JJ řekl, že se snaží přiblížit práci JJ mladé generaci, diskutují, osvětlují. Neboť na předání problematiky mladší generaci je stěžejní.

Otázky k debatě, které by neměly zapadnout:

  • Některé sbory prodávají své nemovitosti, a ačkoli přijímaly od JJ finance na opravy, z prodeje nic nevrací
  • Kdo pronajímá své nemovitosti, měl by něco (např. 20 %) odevzdat JJ
  • Nájmy by měly být narovnány k cenám v místě obvyklým. Jinak je to vlastně dar sboru nájemci
  • Některé sbory žijí jen díky tomu, že několik bohatých členů dává velké dary
  • Solidarita je potřeba čím dál víc, v Kristově duchu – nesme břemena druhých

8:10 | Pokračujeme podle schváleného programu. Na řadě je bod Hospodaření povšechného sboru. Ke zprávě Jeronýmovy jednoty hovoří Jaromír Křivohlavý.

8:03 | Den začíná tradičně biblickým čtením, modlitbou a písní. Hana Honsnejmanová čte oddíl z dopisu apoštola Pavla Římanům. A shromáždění zpívá ranní píseň Už svítá jasný, bílý den, což k dnešnímu májovému slunečnému jitru perfektně sedí. 

hana honsnejmanová

8:02 | Dobré ráno, vítejte u online reportáže, začíná druhý den 1. zasedání 36. synodu. 

Reportáž z předchozího dne (ze čtvrtka 25. května 2023) sledujte zde